Voor mij was de buitenkant al erg impressionant, alle details die hierin verwerkt zijn en de gothische stijl kunnen mij zeker bekoren. Eens binnen in de kathedraal was ik des te meer onder de indruk.
Binnen staan er verschillende borden met informatie over de geschiedenis van de kathedraal, die ik zelf bijzonder interessant vond.
Zo ben ik te weten gekomen dat er van het origineel interieur weinig overblijft. Tijdens de reformatie raasde de beeldenstorm door de kathedraal en werden glasramen, beelden, relieken, praalgraven en tientallen altaren onteerd en vernietigd door calvinisten. Slechts enkele oude fresco's getuigen nog van de laat-gotische inrichting. De kathedraal werd nadien ingericht in een barokstijl en later kende de kathedraal een bloeitijd tijdens de neogotiek.
Het gebouw zelf vind ik op zich al enorm indrukwekkend, de prachtige bogen en de verschillende details die hierin verwerkt zijn, vind ik bijzonder knap. Ik kan me alleen inbeelden hoeveel werk hier vroeger moet ingegaan zijn en hoe ze dit toen -met veel beperktere middelen- hebben kunnen verwezenlijken.
Maar buiten de indrukwekkende architectuur, bevinden zich binnen ook enkele meesterwerken zo bezit de kathedraal twee beroemde drieluiken van de bekende Vlaamse kunstschilder Rubens : De kruisafneming uit 1612 en De kruisoprichting uit 1609-1610. Daarnaast bevinden zich in de kathedraal nog twee schilderijen van Rubens : De hemelvaart van Maria uit 1626 en De verrijzenis van Christus uit 1612. Voor de achterzijde van het hoofdaltaar hangt het schilderij De dood van Maria uit 1633 van Abraham Matthyssens, een schilder waar ik zelf nog niet bekend mee was. Verder hangt in de zogenaamde vieringtoren van de kathadraal ook nog De hemelvaart van Maria van Cornelius Schut.
Zoals waarschijnlijk al duidelijk werd uit deze blog, was het bezoeken van de kathedraal voor mij een aangename ervaring. Ik zou het dan ook aan iedereen kunnen aanraden, katholiek of niet, men kan de prachtige architectuur en inrichting van de kathedraal niet ontkennen.